ពណ៌ទឹកក្រូចដ៏ស្រស់របស់មើមការ៉ុតមិនមែនគ្រាន់តែជាពណ៌ម្យ៉ាងជួយឱ្យមានការទាក់ទាញក្នុងរឿងសោភណភាពតែប៉ុណ្ណោះទេ
ព្រោះការពិតពណ៌ដ៏ស្រស់នេះ ជាអាវក្រោះការពាររោគមហារីកសួតយ៉ាងពូកែបំផុត ។
ពណ៌លឿងស្រស់របស់ការ៉ុតបានមកពីបេតាការ៉ូទីន
ដែលជាសារជាតិម្យ៉ាងនៅក្នុងក្រុមការ៉ូទីន ដែលរាងកាយ អាចបំប្លែងជាវីតាមីន C
។ ដូច្នេះតើអាចការពាររោគមហារីកនេះបានដោយរបៀបណា ?
ក្នុងឆ្នាំ១៩៨១ លោក វេជ្ជបណ្ឌិត រីឆាត ឆាគែល
ជំនាញផ្នែករោគឆ្លងពីសាកលវិទ្យាល័យតិចសាស់ អាមេរិក
និងក្រុមការងារបានប្រមូលទិន្នន័យពីប្រជាពលរដ្ឋ ២.០០០ នាក់
ដោយស្រាវជ្រាវថយក្រោយទៅកាន់ឆ្នាំ ១៩៥៧ ថា
តើពួកគេបានបរិភោគអាហារអ្វីខ្លះក្នុងចំនួន១៩៥ ប្រភេទដែលបានកំណត់ទុក
និងមាននរណាខ្លះកើតរោគមហារីកសួត ។
លទ្ធផលស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា អ្នកបរិភោគអាហារមានជាតិ បេតាការ៉ូទីនច្រើន អាចជួយកាត់បន្ថយ អត្រាប្រឈមនឹងរោគមហារីកសួត ក្នុងនោះទោះបីអ្នកជក់បារីច្រើនឆ្នាំហើយក៏ដោយចុះ ។
លទ្ធផលស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា អ្នកបរិភោគអាហារមានជាតិ បេតាការ៉ូទីនច្រើន អាចជួយកាត់បន្ថយ អត្រាប្រឈមនឹងរោគមហារីកសួត ក្នុងនោះទោះបីអ្នកជក់បារីច្រើនឆ្នាំហើយក៏ដោយចុះ ។
ចំណែកអ្នកបរិភោគអាហារដែលមានបេតាការ៉ូទីនតិចបំផុតនឹងប្រឈមកើតរោគមហារីកសួត
ច្រើនជាងអ្នកបានបរិភោគច្រើនបំផុតដល់៧ដងឯណោះ ។
ក្រៅពីនេះក្រុមពិសោធរកឃើញទៀតថា អ្នកដែលឈប់ជក់បារី២-៩ឆ្នាំ
តែបានទទួលសារជាតិក្រុមការ៉ូទីនក្នុងកម្រិតទាប
និងប្រឈមជាមួយជំងឺមហារីកបំពង់អាហារខ្លាំងជាងអ្នកបរិភោគផ្លែឈើដែលមានជាតិការ៉ូទីនខ្ពស់រហូតដល់៥
ដងទៀតផង ។
ក្នុងមើមការ៉ុតទម្ងន់១០០ក្រាម
មានការ៉ូទីន៣,២៦ មិល្លីក្រាម ។ គេបានណែនាំថា
ការទទួលទានមើមការ៉ុតក្នុងមួយថ្ងៃមួយមើមអាចការពារជំងឺមហារីកសួត ។
លើសពីនេះទៀតក៏នៅមានវីតាមីនA វីតាមីនB6 វីតាមីនC និងកាកសរសៃអាហារទៀតផង ។
ចំណែកប្រយោជន៍ដែលទទួលបានវិញក្នុងរឿងសុខភាពជួយបង្កើតខ្លាញ់នៅក្នុងថ្លើមជួយសម្រួលការងារថ្លើមកាន់តែល្អ
និងជួយព្យាបាលអាការស្រវាំងភ្នែក ។
មើមការ៉ុតដែលមានគុណភាពល្អគឺមើម
និងសម្បុរស្រស់គ្មានស្នាម ជាំ
។គួររក្សាការ៉ុតក្នុងទូទឹកកកឱ្យឆ្ងាយពីផ្លែប៉ោម
ព្រោះឧស្ម័នអេទីឡែនដែលភាយចេញពីផ្លែប៉ោមនឹងធ្វើឱ្យការ៉ុតមានរសជាតិល្វីង
៕